Dyst 1

Sortér og genanvend

Dyst 1 består af to forskellige dele. Del 1 indebærer, at eleverne skal hjælpe til med at genanvende mad- og drikkekartoner hjemme, og i del 2 skal klassen dokumentere et besøg på en genbrugsstation.

Del 1 – Genanvendelse i hjemmet

Start med at sammen ser I filmen ”Besøg på Fiskeby Board” om, hvordan drikkekartoner får nyt liv. Filmen finder I her.

Her finder du “Genanvendelsesprocessen for mad- og drikkekartoner” (pdf) og “En kartonemballages livscyklus” (PPT), der kan hjælpe dig og dine elever med at forstå genanvendelse-cyklussen.

I løbet af 2 valgfrie uger skal klassen beskæftige sig med genanvendelse af drikkekartoner i hjemmet. Som lærer/pædagog bestemmer du, hvilken to-ugers periode, I vælger.

1. Download konkurrenceskemaet (pdf)

2. Du udskriver, kopierer og uddeler konkurrenceskemaet til alle elever.

3. I jeres to ugers konkurrenceperiode skal eleverne skrive antallet af brugte kartonemballager, hvor mange af disse, som genanvendes og også antallet af de, som evt. smides ud i de sædvanlige skraldespande, i det vi kalder restaffald/brændbart.

4. Når de 2 uger er gået, underskriver forælder konkurrenceskemaet og eleverne giver det til dig som lærer/pædagog.

5. Udregn et klasseresultat ved at sammenlægge det totale antal genanvendte emballager i klassen og dividér med det samlede antal brugte emballager.

6. Registrer klassens genanvendelsesgrad på Mine sider senest den 17. marts 2024.

Klassen skal have en genanvendelsesgrad på 50% eller mere for at blive godkendt.

Del 2 – Besøg en genbrugsstation eller et dagrenovationssystem i nærheden

I går sammen eller med dele af klassen til jeres lokale genbrugsstation (eller genbrugscontainer til mad- og drikkekartoner i nærheden) med et par kartonemballager, der er taget med hjemmefra eller fra skolen. I dokumenterer jeres besøg med tekst og billeder. Hvorfor ikke lave en taleboble til et billede, som svar på spørgsmålet: Hvad siger emballagerne, når de genanvendes? Eller hvorfor ikke indspille en lille film, som dokumenterer jeres besøg? I bestemmer selv!

Sørg for at tage billeder i overensstemmelse med skolens retningslinjer. Hvis ikke I angiver andet, når I lægger jeres bidrag op, så forbeholder Tetra Pak og deres kunder sig retten til at anvende billederne på sine kanaler.

Hvis man er rigtig hurtig og uploader dyst 1 senest 29. oktober 2023, har man muligheden for at konkurrere om flere gode præmier fra Sun Lolly og Tetra Pak.

En jury, bestående af personer fra Sun Lolly og Tetra Pak, udvælger de sjoveste og mest tankevækkende, dokumenterede besøg som vindere. Tre vindende bidrag fra trin Børnehave kl. til 3. kl. samt tre bidrag fra klassetrin 4.-6. bliver valgt som vindere. Juryens afgørelse kan ikke ankes.

Genanvendelsen behøver ikke at ske på en genbrugsstation, da tilgængeligheden afhænger af, hvor man bor. Det fungerer lige så godt med skolens genbrugsplads/affaldsrum, et sted, hvor mad- og drikkekartonerne senere kommer hen/køres væk til genanvendelse fra.

Ladda ner powerpoint som beskriver tävlingen här!

Dyst 1 uploades på Mine sider senest den 17. marts 2024.

Inspiration fra fremlagte bidrag:

Klik på billedet for mere info.

Der er ikke kommet nogen bidrag endnu.

Kontakt os

Når du har sendt dit spørgsmål, får du svar i løbet af et par arbejdsdage.